2015-08-02

mus truskawkowy na zimno, czyli deser pyszny...

Składniki:


truskawki 1 kg, jogurt gęsty 380 ml, serek homogenizowany 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, żelatyna 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 20 sztuk, czekolada mleczna 100 gram, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka


truskawki dojrzałe obrać, opłukać, kilkanaście zostawić do ozdoby, truskawki dobrze zmiksować w pojemniku blendera

zmiksowane truskawki przełożyć do naczynia i mikserem zmiksować z jogurtem gęstym, serkiem homogenizowanym waniliowym na masę gładką

galaretkę truskawkową, 2 łyżeczki żelatyny rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wystudzoną wlać do masy i dobrze zmiksować

forma silikonowa 22 cm - wlać masę do formy, poukładać biszkopty lekko je wciskając w masę

powkładać kostki czekolady nadziewanej orzechami, schować do lodówki do stężenia

truskawki pozostałe dać na wierzch, galaretkę agrestową z 1 łyżeczką żelatyny rozmieszać w 600 ml gorącej wody i tężejącą galaretkę wlać na masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc, deser wyłożyć na talerz

deser jest po prostu w swej prostocie przepyszny..................SMACZNEGO!!!