2015-08-02

łatwy sernik pieczony z czarną porzeczką...

Składniki:


herbatniki 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czarna porzeczka 3 szklanki


ciastka kruche kupione na wagę w rozdrabniaczu zmiksować na drobno, wymieszać ze stopionym masłem i dać na dno blaszki 24x29 cm przyklepując po wierzchu

żółtka, cukier w robocie utrzeć z 5 minut na dużych obrotach, dodać budyń, ser z wiaderka i tylko składniki połączyć na średnich obrotach bez długiego mieszania

misę wyjąć z robota, wsypać czarną porzeczkę i łyżką wyymieszać

ubitą na sztywno pianę łyżką delikatnie wmieszać w sernik

sernik wyłożyć na ciastka w blaszce i piec w 180 C około 60 minut, sernik zostawić do wystudzenia i schować do lodówki na kilka godzin przed krojeniem

sernik jest delikatny, rozpływa się w ustach, jest słodko-kwaskowaty..............SMACZNEGO!!!