2015-07-10

sernik na zimno z truskawkami z nutą gorzkiej wódki żołądkowej...

Składniki:


herbatniki 2 paczki duże, gorzka żołądkowa z figą 100 ml, twaróg 1 kg/wiaderko, cukier puder 1/2 szklanki, żelatyna 5 łyżeczek, woda 150 ml, śmietana 30 % 200 ml, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania


tortownica 24 cm - herbatniki petit beaury rozłożyć na dnie blaszki i polać je wódką gorzką

o temperaturze pokojowej śmietanę 30% , twaróg bezsmakowy z wiaderka, cukier puder mikserem utrzeć na jednolitą masę, żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i i w trakcie mieszania mikserem wlać żelatynę powoli

połowę masy serowej rozsmarować na herbatnikach, poukładać całe truskawki, rozsmarować resztę masy serowej

na wierzchu poukładać połówki truskawek, 2 galaretki rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić, tężejącą wlać na wierzch i schować do lodówki na kilka godzin

sernik z nutą gorzkiej żółądkowej szybko sie zjada ze smakiem............SMACZNEGO!!!