2015-07-26

pyszny, łatwy truskawkowy torcik...

Składniki:


BISZKOPT: jajka 3 sztuki, woda ciepła 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 80 dag, mąka ziemniaczana 80 dag, proszek do pieczenia - szczypta

KREMY: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 150 ml, kakao 2 łyżki, truskawki 1 kg, kolorowa posypka - ile potrzeba, woda z cytryną 3/4 szklanki do nasączenia


BISZKOPT: jajka, cukier, woda gorąca, cukier wanilinowy ubijać w misie robota z 6 minut na najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem

tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto

piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce

ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty

KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności

zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno, w trakcie wsypać kakao, galaretkę i ubijać do sztywności

pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego zostawić do posmarowania wierzchu a resztę nałożyć na blat i połówki truskawek, nakryć drugim blatem

blat skropić wodą z cytryną, nałożyć cały krem ciemny i połówki truskawek, nakryć trzecim blatem

resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, wierzch ozdobić połówkami truskawek, na boki przyklejać do kremu cieńsze plasterki truskawek, schować do lodówki najlepiej na całą noc

torcik jest wilgotny, kwaskowaty, delikatny..............SMACZNEGO!!!