2015-07-10

pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą...

Składniki:


mąka pszenna 2 szklanki, mąka żytnia 2 szklanki, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, woda ciepła 340 ml, olej rzepakowy 2 łyżki, drożdże świeże 30 gram

FARSZ: pory 1 większa, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, szpinak świeży 2 pęczki, kucharek 2 łyżeczki, sos pomidorowy 3/4 szklanki, oregano 1 łyżka, mozzarella w kulce 1 sztuka


do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wlać ciepłą wodę i rozmieszać, następnie wsypać mąkę pszenną typ 500, mąkę żytnią typ 2000, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut

ciasto posypać mąką pszenną, przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia

ciasto na stolnicy rozwałkować i na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć do wielkości blachy, posmarować ostrym sosem pomidorowym, posypać oregano

na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście

na szpinaku poukładać pokrojone pomidory, mozzarellę

piec w 200 C około 35-40 minut na 2 poziomie, grzanie góra/dół

pizzę kroić lekko przestudzoną, jest chrupiąca, smaczna, syta..................SMACZNEGO!!!