2015-06-04

uda kurczaka "grill barbecue", młode ziemniaki z marchewką i solą rozmarynową z piekarnika...

Składniki:


udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki młode 1 kg, marchew 2 pęczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, surówka - jaką lubisz, koperek siekany 1/2 pęczka


dwa duże uda kurczaka dobrze umyć, ręcznikiem papierowym osuszyć - przyprawę grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę

piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut

młode ziemniaki, młodą marchew razem podgotować ze skórką w nieosolonej wodzie, przestudzone obrać ze skórki do miski, marchew i ziemniaki wymieszać z olejem i ziołami prowansalskimi - po 35 minutach dodać do udek, uda położyc na ziemniakach i dalej pod folią piec 15 minut

następnie zdjąć folię, ustawić termoobieg i piec z 15 minut, apetycznie przyrumienią się składniki i odparuje nadmiar płynu, posypać koperkiem, uda duże można podzielić i są 4 porcje obiadowe - jako surówkę zrobiłam mizerię na jogurcie....................SMACZNEGO!!!