2015-06-20

szybkowar-gulasz wieprzowy z prawdziwkami i kaszą gryczaną...

Składniki:


łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, prawdziwki 2 gramy/opakowanie, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 6 szklanek, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana gęsta 1 /2 szklanki, kasza gryczana 2 saszetki, ogórki konserwowe 10 sztuk


na gorącym oleju w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na większym ogniu podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę, posypać pieprzami, kucharkiem

do łopatki wsypać pokrojone cebule w kostkę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 3 minuty na większym ogniu

wcześniej prawdziwki opłukać i namoczyć z 30 minut w letniej wodzie, całość wlać do mięsa

dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

otworzyć szybkowar, zagotować i wlać mąkę romieszaną ze śmietaną 12% z ciut wodą, zagęścić sos - podać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi

gulasz jest aromatyczny, pachnie grzybami i jest pyszny............SMACZNEGO!!!