2015-06-04

sola z piekarnika...

Składniki:


sola 10 filetów mrożonych, olej rzepakowy 1 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do ryb 3 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, mąka żytnia 3/4 szklanki


filety soli dobrze odmrozić, najlepiej na kratce-ruszcie z piekarnika nad zlewem

olej wymieszać z cytryną, przyprawą do ryb

tartą bułkę wymieszać z mąką żytnią

filety obsypać w mieszance bułki z mąką, namoczyć w oleju, znowu w mieszance bułki z mąką

naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno filety soli

piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec 20 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 10-15 minut

sola jest smaczna, delikatna i nie przypalona olejem z patelni..............SMACZNEGO!!!