2015-06-16

bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym...

Składniki:


drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 360 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1 łyzeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka żytnia typ 720 2 szklanki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki, seler suszony Royal Brand 2 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba


do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę i drożdże rozpuścić, wsypać suszony seler Royal Brand, sól morską Royal Brand i odstawić na 15 minut

wsypać wszystkie mąki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto zostawić przykryte ściereczką w misie robota do wyrośnięcia na 1 godzinę

zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie formować kule, obsypać je w zmielonych płatkach owsianych, układać na blaszce z papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do podrośnięcia

piec w 220 C około 25 minut, wyjąć blachę z piekarnika i bułki zostawić do wystudzenia

bułki są chrupiące, jest posmak selera....................SMACZNEGO!!!