2015-05-17

z jabłkami, wiśniami ciasto drożdżowe na oleju...

Składniki:


mleko ciepłe 220 ml, drożdże 25 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżka, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 5 szklanek, jabłka 6 sztuk, wiśnie 20 dag/odmrożone


drożdże pokruszyć do misy robota, dać ciut mleka, cukru, mąki i rozetrzeć, zostawić na 15 minut - następnie wsypać pozostałe produkty bez owoców i hakiem robota wyrabiac z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę

blacha 24x29 wyłozona papierem do poeczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach

odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć wzdłuż jabłek i zostawić na 20 minut ciasto do podrośnięcia

piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 45 minut, pod koniec można nakryć folią do pieczenia aby owoce się nie spiekły za mocno

ciasto zostawić w blaszce do do wystudzenia..................SMACZNEGO!!!