2015-05-01

wątroba wieprzowa z cebulą i jabłkami...

Składniki:


wątroba wieprzowa 3/4 kg, mleko 2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki,po 1 średni, jabłka 3 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku


wątrobę wieprzową opłukać, usunąć żyły, pokroić na plasrty 1 cm i zalać mlekiem na kilka godzin - wątrobę wylać na sito, opłukać, osuszyć recznikiem papierowym i w mące obsypać każdy kawałek

na gorącym oleju smażyć na rumiano wątrobę z każdej strony i odkładać na talerz

tłuszcz po smażeniu wylać, przetrzeć rondel ręcznikiem papierowym, wlać świeży olej kilka łyżek i wsypać cebulę, por, jabłka, doprawić przyprawami i zamieszać

na wierzchu poukładać porcje wątroby i pod przykryciem dusić z 20-25 minut co jakiś czas zamieszać

wątroba jest krucha, soczysta i smakuje na obiad i na kolację..............SMACZNEGO!!!