2015-05-06

smaczne, pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier drobny 3/4 szklanki, twaróg 20 dag/śmietankowy, masło lub margaryna 1/2 kostki, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 1 szklanka, mąka żytnia 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 30 dag, polewa cukrowa: - w opisie


jajka "L", miękka palma, cukier, aromat migdałowy, twaróg tłusty śmietankowy mikserem utrzeć z 5 minut - twarogu mielić nie trzeba

wsypać do masy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć

tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki przełożyć ciasto

do ciasta lekko powciskać truskawki, użyłam mrożone nie całkiem je odmrażając

ciasto piec w 200 C około 40-45 minut - piekłam je w prodiżu z grzałką góra/dół, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne

LUKIER: w odpowiedniej ilości cukier puder wymieszać ze śmietaną gęstą 18% na nie za gęsty lukier, polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO!!!