2015-05-18

pysznie chrupiące bułki grahamki...

Składniki:


mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne, mąka pszenna graham 2 szklanki, drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 380 ml, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba


drożdże rozkruszyć do misy robota i zalać je ciepłą wodą, wsypac cukier, zostawić na 10 minut

wsypać obie mąki, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę

ciasto kilka razy wyrobić i formować kule na bułki, obsypac je zmielonymi płatkami owsianymi i kłaść na blachę z papierem do pieczenia

naciąć bułki wzdłuż nożem i zostawić na 20 minut

piekarnik nagrzany 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - bułki piec 20 minut, następnie nastawić termoobieg i piec dalej 10 minut, zostawić do wystudzenia na kratce

bułki są pyszne, chrupiące i o niebo lepsze od kupnych................SMACZNEGO!!!