2015-05-07

pyszna drożdżówka na oleju z truskawkami...

Składniki:


drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 4 krople, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 2 sztuki, mąka tortowa 4 szklanki, truskawki 1/2 kg

KRUSZONKA: olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier drobny 1/2 szklanki, mąka krupczatka 1/2 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka


w misie robota rozetrzeć drożdże z ciut ciepłym mlekiem, cukrem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, roztrzepane jajka, resztę cukru i mleka, sól, olej, aromat cytrynowy i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę

olejem posmarowana blaszka 25x29 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrośnięte w robocie kilka razy wyrobić i i ciasto w blaszce rozciągnąć, zostawić na 20 minut

użyłam mrożone truskawki, na pół odmrożone ułożyć na cieście

jeśli trzeba to dolać ciut oleju lub dodać mąki, z podanych składników zrobić kruszonkę, rozsypać na truskawkach - piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, do suchego patyczka

ciasto zostawić do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, puszysta i szybko się zjada i można dać różne owoce...............SMACZNEGO!!!