Składniki:
karkówka 80 dag,
papryka wędzona Royal Brand 2 łyżeczki,
seler ziarenka Royal Brand 1 łyżeczka,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
sól morska różowa Royal Brand 1,5 łyżeczki,
żelatyna 1 łyżka,
papryczka chilli suszona Royal Brand 1 mała suszona
karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną Royal Brand, solą morską różową Royal Brand, pieprzem, selerem ziarenka Royal Brand, pokruszoną papryczką chilli Royal Brand
całe mięso dobrze nacierać z 2-3 minuty, schować do pojemnika, przykryć i do lodówki na kilka godzin (8 h) - można ze 3-4 razy mięso ponacierać
mięso pokroić na grubsze plastry tak, aby pasowały do szynkowara
"kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" - układać w woreczku plaster, posypac ciut żelatyną i tak do ostatniego plastra, z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i zostawić na blacie na 1 godzinę
włożyć do zimnej wody, parzyć w temperaturze 85 C około 80 minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc
mięsko jest pyszne, kruche, dobrze się kroi i jest bez soli peklującej, dzięki papryce wędzonej ma delikatny posmak wędzenia..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz