2015-04-03

szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli...

Składniki:


karkówka 80 dag, papryka wędzona Royal Brand 2 łyżeczki, seler ziarenka Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, papryczka chilli suszona Royal Brand 1 mała suszona


karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną Royal Brand, solą morską różową Royal Brand, pieprzem, selerem ziarenka Royal Brand, pokruszoną papryczką chilli Royal Brand

całe mięso dobrze nacierać z 2-3 minuty, schować do pojemnika, przykryć i do lodówki na kilka godzin (8 h) - można ze 3-4 razy mięso ponacierać

mięso pokroić na grubsze plastry tak, aby pasowały do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" - układać w woreczku plaster, posypac ciut żelatyną i tak do ostatniego plastra, z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i zostawić na blacie na 1 godzinę

włożyć do zimnej wody, parzyć w temperaturze 85 C około 80 minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc

mięsko jest pyszne, kruche, dobrze się kroi i jest bez soli peklującej, dzięki papryce wędzonej ma delikatny posmak wędzenia..............SMACZNEGO!!!