2015-04-26

pysznie chrupiące i aromatyczne bułki pszenne z czosnkiem niedźwiedzim...

Składniki:


drożdże 25 gram, mleko ciepłe 150 ml, woda ciepła 150 ml, cukier 1 łyżka, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna typ 500 55 dag, olej rzepakowy 50 ml, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba/mielone


drożdże w misie robota rozmieszać z ciut cukrem, mlekiem z wodą i zostawić na 20 minut przykryte - wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wody, olej, czosnek niedźwiedzi Royal Brand suszony i wyrabiać hakiem z 10-12 minut

misę przykryć i ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę - następnie hakiem robota kilka razy zamieszać /odgazować

blacha z papierem do pieczenia - z ciasta zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować bułki, obsypac je w płatkach owsianych zmielonych, kłaść na blachę i nożem maczanym w wodzie głęboko ponacinać na +

zostawić do wyrośnięcia na 20 minut - piekarnik nagrzać na 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - wstawić blachę z bułkami i piec 15 minut - następnie ustawić na termoobieg i piec 12 minut

bułki zostawić do wystudzenia na blaszce lub na kratce

bułki są bardzo chrupiące, aromatycznie pachną i smakują delikatnie czosnkiem.............SMACZNEGO!!!