2015-03-24

pyszny, pieczony sernik bananowy...

Składniki:


twaróg 80 dag, banan 5 sztuk, śmietana gęsta 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 180 gram


twaróg śmietankowy, 3 banany pokrojone w talarki, gęsta śmietana 18% blenderem zmiksować na gładką masę

cukier, żółtka, starta skórka z 1 cytryny mikserem utrzeć do białości

do masy dodać miksowany twaróg, wsypać budyń i mikserem wymieszać do połączenia składników - dodać ubitą na sztywno pianę i na wolnych obrotach wmieszać w sernik

tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać biszkopty, wylać sernik i na wierzchu poukładać talarki z dwóch bananów

piec w 200C około 55 minut, jak wierzch się szybciej przyrumieni to nakryć folią srebrną lub papierem do pieczenia i piec dalej - sernik wyjąć jak wystygnie i posypać pudrem cukrem

sernik jest obłędnie smaczny, wilgotny, delikatny..................SMACZNEGO!!!