2015-03-02

mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami...

Składniki:


mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony 10 plastrów, ogórek kiszony 1 duży, cebula 2 sztuki, musztarda delikatesowa 5 łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, woda 1/2 szklanki


mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę

zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli

nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem

na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz

do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu

można podać na obiad z ziemniakami lub na kolację do pieczywa..............SMACZNEGO!!!