2015-03-20

łatwe,smaczne pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym...

Składniki:


jajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękka, Delecta aromat migdałowy 2 krople, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, Delecta proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 4 sztuki, skórka pomarańczowa - starta, śmietana 30 % 250 ml, Delecta galaretka wiśniowa 1 opakowanie


4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być

wsypać mąkę z proszkiem i mikserem wymieszać na gęste ciasto

płaska forma silikonowa 26 cm z kominkiem - rozsmarować ciasto i powkładać w ciasto obrane większe cząstki pomarańczy

w piekarniku postawić na 2 poziomie, grzanie góra/dół, 190C i 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone

zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z połową startej skórki pomarańczowej, wsypać galaretkę i z 1 minutę ubijać

wystudzone ciasto posmarować kremem i posypać piozostałą startą skórką pomarańczową - ciasto jest pysznie pomarańczowe.............SMACZNEGO!!!

Wielkanocne wypieki z Delectą