2015-02-08

szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi...

Składniki:


podudzia z kurczaka zagrodowego 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 3 litry, oliwki zielone 20 sztuk, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka


udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy"

dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa

ugotować jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku

samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać

oliwki przekroić na połowę i dać do mięska, dodać plasterki jajek i delikatnie wymieszać

1,5 litra wywaru zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia

mięsko przełożyć do silikonowej formy z kominkiem, wlać żelatynę i zostawić do stężenia najlepiej na całą noc w lodówce

delikatnie brzegi formy i komina odchylać od galaretki, nakryć talerzem, postawić formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp....

wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO!!!