2015-02-20

sernik cytrynowy na kruchym spodzie...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cytryna 1 duża, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 sztuka

CIASTO KRUCHE: jajka 1 sztuka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia - szczypta


ze składników na ciasto kruche w robocie wyrobić ciasto /palma miękka/ na, dno tortownicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem lekko je przyklepać do blaszki

całe jajka w misie robota ubić z cukrem na kogel-mogel

dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę

ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia

sernik jest aromatycznie cytrynowy, delikatny.................SMACZNEGOO!!!