otręby owsiane 150 gram, woda gorąca 1200 ml
przygotowanie mleka owsianego jest dziecinnie proste i bardzo tanie, paczka otrębów owsianych około 2,50 a kupne mleko owsiane około 10 zł za litr
otręby wsypać do dzbanka i zalać je gorącą wodą, zamieszać, nakryć talerzykiem
odstawić je na całą noc ale można krócej, nawet około godziny ale ja wolę takie "nocne" bo bardziej puszcza kleiste mleko
na sitko drobniutkie oczka i najlepiej plastikowe wylać płatki i przecierać do uzyskania prawie suchej pulpy
mleko można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale ja robię koktajle i używam jednorazowo, również można dodać mleko do muffinek, naleśników, ciast, budyniu
pulpę z otrębów lubię zjeść np. polaną sokiem owocowym, koktajlem, posiekanymi owocami- jest bardzo syta i mega super działa na trawienie, można też piec ciasteczka
mleko jest smaczne, syte, zdrowe.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz