2015-02-10

kotleciki z indyka z kiszoną kapustą,otrębami żytnimi na plasterkach ziemniaków duszone...

Składniki:


ziemniaki 8 sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól ziołowa - do smaku, majeranek 1 łyżka, papryczka chilli 2 małe, mięso z indyka 40 dag, kapusta kiszona 15 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, tarta bułka 4 łyżki, otręby żytnie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek, ser żółty morski 10 dag


przygotowanie kotlecików i ziemniaków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90"

mięso z udźca indyka pokroić na kawałeczki i włożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać pokrojoną na "4" cebulę, kiszoną kapustę, jajko i wszystko zmiksować na najwyższych obrotach to konsystencji mięsa mielonego

masę przełożyć do miski i dobrze wymieszać z pieprzem, kucharkiem, tartą bułką, otrębami żytnimi i odstawić na 10 minut

w tym czasie nałożyć tarczę stroną "plastry", zamknąć pokrywkę i na plasterki poszatkować ziemniaki obrane

ziemniaki przełożyć do rondla, dodać olej, majeranek, pieprz ziołowy, sól ziołową i wymieszać

formować nieduże kotleciki i na gorącym oleju je zrumienić, układać je na ziemniakach, nakryć pokrywką i dusić na średnim ogniu do miękkości ziemniaków z 20 minut

podać posypane startym serem i np. z buraczkami...............SMACZNEGO!!!