2015-02-06

drobiowe canneloni w pomidorach po mojemu...

Składniki:


makaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty 20 dag


użyłam moje pomidory pasteryzowane w oleju /jest w moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy

na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone

cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym

na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę

sos pomidorowy zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, kucharkiem w płynie, wodą

wlać do cannelloni i zapiekać w 200C 25 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia zapiekać 20 minut i ze 3 minuty przed końcem sprawdzić czy cannelloni jest miękkie, jeśli tak to posypać serem startym morskim

wyjąć z piekarnika i po 10 minutach można kroić porcje na talerz posypując zeszkloną porą - dzięki pomidorom ze słoika jest aromat i smak świeżych pomidorów.................SMACZNEGO!!!