2015-02-08

ciasto kefirowe z pomarańczą i nutą piernika...

Składniki:


jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kefir 1,1/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa kandyzowana 250 ml, mąka pszenna 2,5 szklanki, przyprawa do piernika 1/2 opakowania, soda oczyszczona 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba


kefir, jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej rózgą dobrze wymieszać

użyłam swoje skórki kandyzowane w płynnym syropie - cały słoik wlać do ciasta i wymieszać

dodać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakako i nie za dokładnie wymieszać

forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C około 45 minut

wystudzone ciasto wyjąć z formy i posypać pudrem cukrem - ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!