2015-02-22

borówkowe ciasto...

Składniki:


jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, herbata zielona 1/2 szklanki, konfitura z borówki 250 ml, serek homogenizowany 180 ml, śmietana 30 % 1 szklanka, galaretka wiśniowa 1 opakowanie


jajka, miękka palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia, w masie będą grudki palmy ale to ma tak być

wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem i i utrzeć na gęste ciasto

dodać z 3/4 zawartości konfitury do ciasta i zmiksować wszystko z ciastem

tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka

dobrze wystudzone /zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat też skropić po nałożeniu go na krem

zimną śmietanę ubić, dodać serek homogenizowany bezsmakowy, wsypać galaretkę i wszystko ubić

połowę kremu nałożyć na ciasto, przykryć ciastem i resztę kremu posmarować na wierzchu, resztę konfitury dać na krem - ciasto jest pysznie borówkowe i wilgotne.............SMACZNEGO!!!