2015-01-17

żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową...

Składniki:


marchew 5 sztuk, jabłka 2 sztuki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1,5 szklanki, mąka żytnia 2000 z Kopytowa 1 szklanka, 1 łyżeczka cynamon, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana kremówka 200 ml, cukier puder 1 łyżka, kakao 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba


obraną marchewkę i obrane jabłka rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno

jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych obrotach

wsypać mąkę żytnią, pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać w robocie z 2 minuty na większych obrotach

dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników

tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 50-55 minut

zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao

wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować połową śmietany ubitej i nakryć drugim blatem

resztę śmietany ubitej rozsmarowa na wierzchu, posypać kolorową posypką i schować do lodówki - ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!