2015-01-24

szynkowar-karkówka z kolendrą i pieprzem kolorowym peklowana na sucho...

Składniki:


karkówka wieprzowa 1 kg, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, woda 100 ml, pieprz kolorowy ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, kolendra cała Royal Brand 1 łyżka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki


kolendrę ziarenka i pieprz kolorowy ziarenka w możdżierzu rozgnieść jak grubomielone

karkówkę nie za tłustą bez kości pokroić na 2-3 cm kostki i dobrze mięso wymieszać/wygnieść z solą peklową, ziarenkami, czosnkiem, wodą, żelatyną

użyłam woreczek do zamrażania lub można kupić woreczki do szynkowara - woreczek włożyć do szynkowara i przełożyć mięso mocno je ręką ugniatając, woreczek zawiązać i zamknąć szynkowar, schować do lodówki

wodę zagotować, sprawdzić czy ma już 80-85 C i włożyć szynkowar, woda ma sięgać do 2 cm do zamknięcia, parzyć około 2 godziny w podanej temperaturze - szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodę, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu i na koniec schować do lodówki najlepiej na całą noc

szynkowar odkręcić i wysunąć woreczek, jeśli nie chce się wysunąć to polać szynkowar gorącą wodą

to moje pierwszy raz zrobione w szynkowarze mięsko i po spróbowaniu wiem, że nie ostatnie - po prostu żegnaj kupna wędlino...............SMACZNEGO!!!

żelatyny dodawać nie trzeba ale jak jest dodana to jest i pyszna galaretka...

Domowy Wyrób