2015-01-03

smaczny bardzo sernik marchewkowy z nutą anyżu...

Składniki:


SPÓD KRUSZONKOWY: jajka 1 sztuka, masło lub margaryna 3/4 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2,5 szklanki, aromat migdałowy 4 krople

MARCHEW: masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marchew 4 średnie

SERNIK: twaróg 1 kg, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 duży, cynamon 1/2 łyżeczki, imbir mielony 1/2 łyżeczki, anyż 1/2 gwiazdki Royal Brand

POLEWA ŚMIETANOWA: śmietana 18% 250 ml, cukier 3 łyżki, cukier puder - do posypania


obraną marchewkę zetrzeć na tarce drobne oczka do rondla, dać masło, cukier, sok z cytryny i mieszając na średnim ogniu gotować z 5 minut i zostawić do wystygnięcia

z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę

tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wsypac kruszonkę i denkiem szklanki przyklepać do dna blaszki

twaróg półtłusty śmietankowy w misie robota utrzeć z cukrem z 4 minuty - my lubimy w serniku grudki twarogu ale też można zmielić w maszynce - dodać po 1 jajku w trakcie mieszania

wsypać wystudzoną marchewkę w trakcie mieszania

dodać cynamon, imbir, anyż rozdrobniony w moździerzu, budyń i wszystko z 1 minutę mieszać

spód podpiec w 200C z 10 minut i wylać na spód sernik, piec z 50 minut

po 50 minutach wlać na sernik polewę: śmietanę wymieszać z cukrem i piec jeszcze z 20 minut

po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut i potem blaszkę zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc

wierzch sernika posypać cukrem pudrem, sernik jest wilgotny, puszysty, nie za słodki... po prostu jest bardzo smaczny....................SMACZNEGO!!!