2015-01-12

pieczarki na słodko-kwaśno...

Składniki:


pieczarki 3 kg, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżki, goździki całe 1 łyżeczki, ziele angielskie całe 1 łyżka, liście laurowe 4 sztuki, ocet 10 % 3/4 szklanki, woda 2 litry


malutkie pieczarki oczyścić, zalać wrzątkiem i z 1 minutę gotować mieszając

wylać na sito i opłukać bardzo zimną wodą

wszystkie składniki zalewy zagotować z pokrojoną cebulą

do wyparzonych słoiczków wkładać pieczarki prawie do pełna i wlać gorącą zalewę, mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minut

wyjąć z garnka, postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne, chłodne miejsce, po 2 tygodniach są dobre do jedzenia

pieczarki są dobre np. do tatara, pizzy, sałatek i jako zagrycha.........SMACZNEGO!!

Domowy Wyrób