Składniki:
ziemniaki ugotowane 3/4 kg,
marchew 4 średnie,
jajka 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
bułka tarta 3/4 szklanki,
ser żółty 15 dag,
olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają być małe grudki, wymieszać z jajkiem, kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki
na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże
smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy
bardzo smaczne kotlety na obiad ale też i smakują na zimno, można podać np. z sosem czosnkowym, keczupem..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz