2014-12-21

szybkowar-z cebulą karkówka nadziana wędzoną śliwką i czosnkiem...

Składniki:


karkówka wieprzowa bez kości 1,5 kg, śliwki wędzone 8 sztuk, ząbki czosnku duże 8 sztuk, przyprawa barbecue Royal Brand 4 łyżki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, cebula średnia 8 sztuk, smalec 2 łyżki, woda 1 szklanka


karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, długim cienkim nożem zrobić na wylot 2 otwory do nadziania śliwek i czosnku

nadziać śliwkami, czosnkiem, natrzeć przyprawą barbecue wymieszaną z solą i schować do lodówki najlepiej na całą noc

w garnku szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ rozgrzać smalec i zrumienić z każdej strony karkówkę

do karkówki wsypać cebulę pokrojoną na ćwiartki, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar

po zagotowaniu jak zacznie zawór syczeć, zmniejszyć ogień na minimum i gotować 50 minut

po ugotowaniu zostawić szybkowar aż sam spuści powietrze i otworzyć po godzinie - karkówka jeszcze się w tym czasie dosmaczy i skruszeje

karkówka z szybkowara jest krucha, aromatyczna, cebula doskonale smakuje do posmarowania pieczywa..........SMACZNEGO!!!