Składniki:
karkówka wieprzowa bez kości 1,5 kg,
śliwki wędzone 8 sztuk,
ząbki czosnku duże 8 sztuk,
przyprawa barbecue Royal Brand 4 łyżki,
sól wędzona Royal Brand 1 łyżka,
majeranek 1 łyżka,
cebula średnia 8 sztuk,
smalec 2 łyżki, woda 1 szklanka
karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, długim cienkim nożem zrobić na wylot 2 otwory do nadziania śliwek i czosnku
nadziać śliwkami, czosnkiem, natrzeć przyprawą barbecue wymieszaną z solą i schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ rozgrzać smalec i zrumienić z każdej strony karkówkę
do karkówki wsypać cebulę pokrojoną na ćwiartki, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zagotowaniu jak zacznie zawór syczeć, zmniejszyć ogień na minimum i gotować 50 minut
po ugotowaniu zostawić szybkowar aż sam spuści powietrze i otworzyć po godzinie - karkówka jeszcze się w tym czasie dosmaczy i skruszeje
karkówka z szybkowara jest krucha, aromatyczna, cebula doskonale smakuje do posmarowania pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz