Składniki:
kalafior 1 większy,
sok z cytryny 2 łyżki,
sól morska 2 łyżeczki,
jajka 4 sztuki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
bułka tarta 2 szklanki,
olej do smażenia - ile potrzeba
podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać
zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente" - nie może być za miękki
wyjąć cedzakiem na sito aby odckła woda
jajka roztrzepać z pieprzem świeżo mielonym - maczać kawałki kalafiora w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - odkładać na ręcznik papierowy
podać na ciepło, można z sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.....mi smakuje również na zimno jako przegryzka gdy chwyci głodek...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz