2014-09-03

pyszne,lekkie śliwkowo-jabłkowe ciasto twarogowe...

Składniki:


masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, twaróg 30 dag, jajka 3 sztuki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 2 sztuki, śliwki 12 sztuk, cukier puder - ile potrzeba


miękka palma, cukier, jajka, twaróg półtłusty utrzeć w misie robota z 5 minut

twarogu nie mielę tylko w cieście ucieram, ciasto jest lepsze z grudkami twarogu

wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty w robocie ucierać na gęste ciasto

torownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, 3/4 ciasta rozsmarować do blaszki i posypać ciut tartą bułką

ciasno poukładać kawałki jabłek ze skórką i połówki śliwek

łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie rozsmarować resztę ciasta na owocach

ciasto piec w 200C około 40 minut, z blaszki wyjąć zimne i posypać pudrem cukrem

ciasto twarogowe jest lekkie i smaczne w połączeniu z owocami.........SMACZNEGO!!!

Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcu