2014-09-17

kotlety marchwiowo-kalafiorowe...

Składniki:


kalafior 1 średni, marchew 2 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba


kalafior różyczki, pokrojoną marchew ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito - wywar można wykorzystać do zupy jarzynowej

kalafior i marchew rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać pozostałe składniki /bez oleju/ i dobrze wymieszać

masa ma być zwarta, jeśli trzeba to dosypać odpowiednią ilość więcej tartej bułki i formować z 1,5 cm grubości kotlety

smażyć na rumiano na bardzo gorącym oleju i odkładać na ręcznik papierowy

te kotlety my lubimy najlepiej na zimno jako przegryzka z sosem tzatziki, keczupem.........SMACZNEGO!!!