2014-08-11

fasolka w pomidorach na wiejskiej kiełbasie...

Składniki:


fasola Jaś 1/2 kg, woda 3 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 200 gram, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, majeranek 2 łyżki, mięso wieprzowe 30 dag


fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą i przed gotowaniem wodę tę odlać

fasolę w garnku zalać odpowiednią ilością wody, po zagotowaniu zebrać cedzakiem pianę-szumy i następnie dać cukier, liście, ziele, pokrojone mięso łopatki i gotować z 1 godzinę, potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut

na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę, czosnek

dodać do kiełbasy koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty

przełożyć wszystko do fasoli i zagotować

do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia

fasolka jest najlepsza do jedzenia podgrzana na drugi dzień i podana z bułką............SMACZNEGO!!!