Składniki:
ryż 1 szklanka,
marchew 1 duża,
kalafior 1 ćwiartka,
cukinia 1 średnia,
jajka 1 sztuka,
cebula podsmażona 1 sztuka,
bułka tarta 1,5 szklanki,
kucharek 2 łyżeczki,
chili pieprz cayenne 1 łyżeczka,
koperek 1/2 pęczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
cukinię opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i w rozdrabniaczu na tarczy wiórki zetrzeć i posypać ciut solą
marchew i kalafior ugotować i odlać z wody i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków
z osolonej cukinii odcisną nadmiar soku i dodać do miski, dodać jajko, chilli cayenne, kucharka i zeszkloną na 1 łyżce pokrojoną cebulą
dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety
na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy
są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno np. z sosem czosnkowym...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz