2014-07-26

ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli...

Składniki:


ryż 1 szklanka, marchew 1 duża, kalafior 1 ćwiartka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, cebula podsmażona 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, chili pieprz cayenne 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba


cukinię opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i w rozdrabniaczu na tarczy wiórki zetrzeć i posypać ciut solą

marchew i kalafior ugotować i odlać z wody i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków

z osolonej cukinii odcisną nadmiar soku i dodać do miski, dodać jajko, chilli cayenne, kucharka i zeszkloną na 1 łyżce pokrojoną cebulą

dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety

na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy

są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno np. z sosem czosnkowym...........SMACZNEGO!!!