2014-07-01

jabłkowiec z bitą śmietaną...

Składniki:


jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, kardamon mielony 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, przecier jabłkowy 300 ml/słoik, jabłka 5 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 1 łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba


jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel

wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką

na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki

na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut

ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać

śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną czekoladą

ciasto jest mocno jabłkowe, wilgotne a z bitą śmietaną to przysmak.............SMACZNEGO!!!