2014-06-28

zupa kremowa z białych szparagów na rosole...

Składniki:


szparagi białe 3 pęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku


szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki

szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu

czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu

szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką

te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać

do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować

następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia

zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami i na talerzu posypaną zmielonym pieprzem............SMACZNEGO!!!