2014-06-12

smażona flądra w pomidorach z cebulą czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby

Składniki:


MARYNATA DO RYBY: przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki

DODATKI: flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka


użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki o średniej wielkości, dużych nie kupuję gdyż mięso bywa gorzkawe

z fląder odcinam nożyczkami płetwy, ogon i dobrze je płuczę, na ręczniku papierowym osuszam

z podanych składników marynaty wszystko dobrze wymieszać i natrzeć flądry - schować do lodówki na 2-3 godziny, po wyjęciu przed smażeniem obsypać je mąką

na mocno gorącym oleju smażyć flądry na rumiano z każdej strony, ja smażę flądry osobno i usmażone odkładam na papierowy ręcznik, po usmażeniu olej wylać

wlać świeży olej na patelnię i dodać pokrojoną w talarki cebulę, posypać ją cukrem i zeszklić na złocisto

dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, sól do smaku, wlać wodę i mieszając odparować połowę wody, na koniec dodać posiekany koperek

flądry ułożyć na półmisku i i pokryć je gorącym sosem z cebulą, zostawić do ostudzenia - najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce jak smaki się przegryzą.............SMACZNEGO!!!

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje