2014-06-29

smarowidło ze śląskiej kiełbasy...

Składniki:


kiełbasa śląska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1,5 kostki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka


śląską kiełbasę, cebulę, ząbki czosnku dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu

do rondla dać 1/2 kostki smalcu i do gorącego włożyć zmieloną masę

mieszając podsmażać z 10 minut, teraz włożyć całą kostkę smalcu i stopić

wsypać paprykę, majeranek, zamieszać i przelać smarowidło do naczynia i wystudzone schować do lodówki

takie smarowidło raz na jakiś czas lubimy do razowego chleba, można też ze smarowidła robić okrasy do ziemniaków, pierogów, kaszy..........SMACZNEGO!!!