2014-06-25

naleśniki z truskawkowym twarogiem...

Składniki:


NALEŚNIKI: woda gazowana 1 szklanka, mleko 3,2% 3 szklanki, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 4-5 szklanek

NADZIENIE: twaróg półtłusty 20 dag, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, truskawki 1 szklanka


wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypać odpowiednią ilość mąki lub mleka jeśli jest zbyt gęste i odstawić na 30 minut

patelnia naleśnikarka 28cm - przetrzeć ją olejem i rozgrzać

nalewać ciasto i smażyć złociste naleśniki

do rozdrabniacza włożyć składniki nadzienia

dobrze wszystko zmiksować na dość gęste nadzienie

odpowiednią porcję nadzienia położyć na naleśniku - brzegi podwinąć i zawinąć ciasno

jemy od razu podane jeszcze letnie, można na talerzyk polać ciut soku truskawkowego - naleśniki są syte i smaczne...........SMACZNEGO!!!