2014-04-12

wątróbka z jabłkiem,cebulą,chilli i pęczakiem pieczarkowym...

Składniki:


wątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 sztuki, majeranek 1 łyżeczka, kasza pęczak 1 szklanka, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, natka pietruszki 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku


wątróbkę zrobiłam wg porady od Pogotowie kulinarne Michela Morana z Doradcy Smaku na faceeboku

wątróbki kurczaka oczyścić z błonek, żyłek i zamoczyć w mleku na kilka godzin- wątróbkę wylać na sito aby odciekło mleko

na gorącym maśle klarowanym smażyć obsypaną mąką wątróbkę na rumiano - usmażoną odłożyć na talerz

na tłuszczyku po wątróbce zeszklić cebulę i dodać pokrojone na cząstki jabłka, papryczki chili z pestkami

do smaku dodać kucharek, majeranek i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając - cebulę z jabłkiem położyć na wątróbce

kaszę pęczak ugotować w niesolonej wodzie i ugotowaną wylać na sito

na maśle klarowanym zeszklić cebulę i dodać pieczarki pokrojone w talarki - na dużym ogniu usmażyć pieczarki mieszając z 2-4 minuty

do pieczarek dodać kaszę, magę kucharka, natkę pietruszki i z 5 minut na mniejszym ogniu mieszając podsmażać

wątróbkę posolić na talerzu i podać z cebulą, jabłkami i pęczakiem pieczarkowym.............SMACZNEGO!!!