Składniki:
wątróbki z kurczaka 1/2 kg,
masło klarowane 4 łyżki,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
cebula 2 sztuki,
jabłka 2 sztuki,
kucharek 1 łyżeczka,
papryczka chilli 2 sztuki,
majeranek 1 łyżeczka,
kasza pęczak 1 szklanka,
pieczarki 30 dag,
cebula 1 sztuka,
masło klarowane 1 łyżka,
natka pietruszki 1 łyżka,
przyprawa w płynie - do smaku
wątróbkę zrobiłam wg porady od Pogotowie kulinarne Michela Morana z Doradcy Smaku na faceeboku
wątróbki kurczaka oczyścić z błonek, żyłek i zamoczyć w mleku na kilka godzin- wątróbkę wylać na sito aby odciekło mleko
na gorącym maśle klarowanym smażyć obsypaną mąką wątróbkę na rumiano - usmażoną odłożyć na talerz
na tłuszczyku po wątróbce zeszklić cebulę i dodać pokrojone na cząstki jabłka, papryczki chili z pestkami
do smaku dodać kucharek, majeranek i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając - cebulę z jabłkiem położyć na wątróbce
kaszę pęczak ugotować w niesolonej wodzie i ugotowaną wylać na sito
na maśle klarowanym zeszklić cebulę i dodać pieczarki pokrojone w talarki - na dużym ogniu usmażyć pieczarki mieszając z 2-4 minuty
do pieczarek dodać kaszę, magę kucharka, natkę pietruszki i z 5 minut na mniejszym ogniu mieszając podsmażać
wątróbkę posolić na talerzu i podać z cebulą, jabłkami i pęczakiem pieczarkowym.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz