2014-04-18

smażone śledzie z pure z brukselki z solą prowansalską...

Składniki:


śledzie 1 kg , sól morska Prowansalska Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej do smażenia - ile potrzeba , brukselka 3/4 kg , masło 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka


świeże, nieduże śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć łebki,ogonki, płetwy

mlecze jak są duże i całe to zostawić

śledzie i mlecze dobrze opłukać i dać na sito aby obciekła woda

do reklamówki wsypać sól, pieprz mielony i potrzebną ilość mąki, dodać śledzie i mlecze i w reklamówce potrząsając obsypać mąką

na gorącym oleju smażyc śledzie na rumiano z każdej strony

z brukselki odciąć głąbki i ugotować ją w niesolonej wodzie do miękkości

ugotowaną brukselkę wylać na sito aby obiekła z wody

włożyć brukselkę do garnka dodać masło, kucharka i pałką blendera zmiksować na pure

podać pure z brukselki ze śledziami i mleczem............SMACZNEGO!!!