Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 1/2 szklanki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
masa makowa 30 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
mandarynki - ile potrzeba,
jabłka - ile potrzeba,
śmietana kremówka 150 ml,
cukier puder 1 łyżka ,
skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba
z tej ilości wyszło 18 babeczek
jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę
do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę z proszkiem i mikserem zmiksować na ciasto bez grudek
mandarynki podzielić na cząstki, jabłka ze skórką pokroić na na grubsze kawałeczki
foremki silikonowe 4x7cm
do foremki nałożyć czubatą łyżkę ciasta - dać po porcji jabłka i mandarynki
na owoce dać po łyżce ciasta
piec w 200C około 25 minut i po upieczeniu zostawić do wystudzenia
mocno zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką ozdobić babeczki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
babeczki są bardzo wilgotne, delikatne...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz