2014-04-18

makowe babeczki z mandarynką i jabłkiem z bitą śmietaną...

Składniki:


jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, masa makowa 30 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mandarynki - ile potrzeba, jabłka - ile potrzeba, śmietana kremówka 150 ml, cukier puder 1 łyżka , skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba


z tej ilości wyszło 18 babeczek

jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę

do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę z proszkiem i mikserem zmiksować na ciasto bez grudek

mandarynkipodzielić na cząstki, jabłka ze skórką pokroić na na grubsze kawałeczki

foremki silikonowe 4x7cm

do foremki nałozyc czubatą łyżkę ciasta - dać po porcji jabłka i mandarynki

na owoce dać po łyżce ciasta

piec w 200C około 25 minut i po upieczeniu zostawić do wystudzenia

mocno zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką ozdobić babeczki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

babeczki są bardzo wilgotne, delikatne...........SMACZNEGO!!!