2014-03-22

waniliowo-cytrynowy sernik z dynią w galaretce...

Składniki:


4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1 opakowanie cytrynowy kisiel "duża porcja" lub 2 zwykłe opakowania, 1 łyżka olej rzepakowy, 180 gram biszkopty, 2 opakowania galaretka: wiśniowa + leśne owoce, 300 ml słoik domowej dyni na słodko


białka ubić na sztywną pianę, galaretki rozpuścić w dwóch naczyniach w 400ml gorącej wody i odstawić do prawie stężenia

żółtka utrzeć z cukrami na kogel-mogel z 5 minut w robocie lub mikserem

do żółtek dodać ser z wiaderka, kisiel, olej i wszystko zmiksować ze 3 minuty

na koniec dodać pianę i na wolnych obrotach robota wymieszać lub ręcznie łyżką

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym

do blaszki na dno porozkładać biszkopty, wylać masę serową i piec w 200C około 40-45 minut

sernik zostawić do dobrego wystudzenia

na zimny sernik rozłożyć dynię z mojego przepisu "TUTAJ" - na dynię tężejącą galaretkę wiśniową i galaretkę leśne owoce

sernik schować na kilka godzin do lodówki

sernik jest aromatycznie cytrynowy, nie za słodki a dzięki dyni z galaretką jest jeszcze bardziej wilgotny..........SMACZNEGO!!!

cukier cytrynowy Royal Brand: produkt naturalny - skład: cukier, aromat naturalny - opakowanie: 250 gram
Serniki dla Miksera - edycja 1.14