2014-01-02

grochówka na poświątecznej szynce i baleronie...

Składniki:


1/2 kg groch łuskany, 5 litrów woda, 1 pęczek włoszczyzna, 8 sztuk ziemniaki, 50 dag szynka gotowana, 30 dag baleron gotowany, 3 łyżki smalec, 1 łyżka kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3 łyżki majeranek, 4 ząbki czosnek, - do smaku maggi, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie


groch łuskany namoczyć na całą noc, będzie szybciej ugotowany

zagotować wodę i dodać namoczony groch, liście i ziele, gotować z 20 minut na średnim ogniu

dodać pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaki, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków

szynkę i baleron poświąteczny pokroić w kostkę, na smalcu podsmażyć z czosnkiem i dodać do zupy, gotować z 10 minut

na koniec dodać majeranek, pieprz, maggi do smaku........SMACZNEGO!!!