2014-01-02

łatwy piernik z kremem budyniowym...

Składniki:


2 sztuki jajka, 1/2 szklanki mleko, 3/4 szklanki olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa


wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza

keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką

przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić

200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić

miękkie masło 1/2 kostki mikserem utrzeć na krem z budyniem

piernik wystudzony przeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą połową

polewę przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować wierzch piernika i posypać kolorową posypką i odstawić w chłodne miejsce

pyszny, łatwy piernik nie tylko na święta........SMACZNEGO!!!