Składniki:
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki mleko,
3/4 szklanki olej,
1,5 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 łyżeczka soda,
1 opakowanie przyprawa do piernika,
4 łyżki miód wielokwiatowy,
- w opisie krem budyniowy,
1 opakowanie polewa czekoladowa,
- ile potrzeba posypka kolorowa
wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza
keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką
przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić
200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić
miękkie masło 1/2 kostki mikserem utrzeć na krem z budyniem
piernik wystudzony przeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą połową
polewę przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować wierzch piernika i posypać kolorową posypką i odstawić w chłodne miejsce
pyszny, łatwy piernik nie tylko na święta........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz