2013-12-26

muffinkowa babka "kapuśniaczek"...

Składniki:


2 sztuki jajka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 330 ml kefir, 1/4 szklanki cukier 1/2 łyżeczki sól, 2,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie nadzienie


nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej drobniej pokroić i ugotować z łyżką cukru do odparowania wody

80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi

do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić

ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto

forma z kominkiem silikonowa 24cm

na dno formy wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami

dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut

zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz

szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO!!!