2013-12-26

bigos z białą i chrzanową musztardą

Składniki:


2 kg kapusta kiszona, 1 kg kości schabowe, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 20 gram prawdziwki suszone, 1/2 kg łopatka bez kości, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 1 kg biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba musztarda chrzanowa Prymat

grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin

kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie

kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy

włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości

kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty

łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając

białą surową na małym ogniu aby woda "pykała" gotować z 20 minut

białą podać z musztardą chrzanową i bigosem........SMACZNEGO!!!