Składniki:
2 kg kapusta kiszona,
1 kg kości schabowe,
2 sztuki liście laurowe,
4 sztuki ziele angielskie,
20 gram prawdziwki suszone,
1/2 kg łopatka bez kości,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
- do smaku maggi,
1 kg biała kiełbasa surowa,
- ile potrzeba musztarda chrzanowa Prymat
grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin
kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie
kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy
włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości
kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty
łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając
białą surową na małym ogniu aby woda "pykała" gotować z 20 minut
białą podać z musztardą chrzanową i bigosem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz